FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie Forum Ekonomistów UwB 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
 
Dla Smakoszy

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Ekonomistów UwB Strona Główna -> Wszystko i nic

Ciboros do Brasil
prof. ekonomii
prof. ekonomii



Dołączył: 09 Gru 2005
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Mamas descobrem tudo...

PostWysłany: Pon 13:41, 22 Paź 2007    Temat postu: Dla Smakoszy
 
Rozmawiałem jakiś czas temu z Eweliną i doszliśmy do wniosku, że przydałby się temat dla amatorów gotowania. Jak wiadomo sporo osób było na Erasmusie, więc na pewno poznały one parę ciekawych dań, o których wiedzą chcieliby się podzielić. Na pewno ludzie, którzy nie byli na Erasmusie, też nie są w ciemię bici i dorzucą coś od siebie.
Wrzucajcie tutaj różne, różniste przepisy ku uciesze naszych podniebień i żołądków Razz

PS. Proszę nie pisać postów typu "odparz parówkę we wrzątku a następnie polej keczupem" Very Happy

Na zachętę podam przepis na sos do "pasty" (wł. makaron). Nie znam jego dokładnej nazwy, ale to nie jest istotne. Nauczyły mnie go koleżanki, które z kolei nauczyła Polka mieszkająca we Włoszech

Składniki (dla ok. 4 osób)
ok. 1kg (w zależności kto ile zjada ) makaronu Penne Rigate
250g sera Gorgonzola
250g sera Mascarpone
150g krojonego w kostkę boczku
2 cebule czerwone (drobno krojone)
2-3 łyżki stołowe mleka lub słodkiej śmietany

Przygotowanie:
Podsmażyć na patelni boczek i cebulę, dodać Gorgonzolę i Mascarpone, polać mlekiem i mieszać tak długo, aż sery roztopią się. Następnie do garnka z ugotowanym i dokładnie odsączonym makaronem wlać cały sos i dokładnie wymieszać. Na talerzu można udekorować listkami pietruszki i ewentualnie posypać tartym serem typu Grana lub Parmezan.

Jako, że sos należy raczej do "ciężkich" radzę się nie objadać za bardzo. Lampka lub karafka wina pomoże w trawieniu. Przypominam też, że makaron jada się jako pierwsze danie zamiast zupy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ralf
mgr ekonomii
mgr ekonomii



Dołączył: 10 Sty 2006
Posty: 129
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: 10iny

PostWysłany: Śro 18:02, 24 Paź 2007    Temat postu:
 
coz moje gotowanie w portuglii bardzo sie poprawiło, ale takich przepisów to niestety nie stosowalem, a bardziej skomplikowane dania ktore jadlem to w restaruacjach badz, jak "przypadkiem" przechodzilem obok jak ktos robil cos dobrego Wink , wielu padlo mja ofiara Cool choc w sumie nie ma sie czym chwalic,

moje dania acz dobre nie byly raczej specjalnie skomplikowane: byl mararon badz ryz, a do tego mieso z warzywami duszone na patelni: papryka cebula pomidory czosnek i czasem cos bardziej wyszukanego, potem gdy z kasa bylo cienko,a wydatkow wciaz sporo a papryka poleciala w gore przeszedlem na marchewke, a do ryzu i makaronu gotujacego sie czasem wrzucalem brokuly, Smile

miesko to byla swinina, badz jak byla promocja w lidlu na piersi z kurczaka to piersi, no tyle mniej wiecej, z winem wszystk dobrze smakuje Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Piotrek
Moderator
Moderator



Dołączył: 04 Gru 2005
Posty: 572
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 8:30, 26 Paź 2007    Temat postu:
 
A ja Rafita słyszałem, że Ty w Portugalii nic nie jadłeś Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Cudny Piotras
dr ekonomii
dr ekonomii



Dołączył: 04 Gru 2005
Posty: 225
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Taszkient

PostWysłany: Pią 13:10, 26 Paź 2007    Temat postu:
 
wytrawne danie pana Cudnego Wink

bierze kromkie chleba i drugom kromkie, kroi sera ile lubi ( ja lubie grubo se pokrajać ) i wsadza tego sera miedzy te kromkie dwie a potem teleportuje takie cos do machiny zwanej tosterem i podlacza to pod prad i czeka az fajnie sie serek stopi a buleczka opali Wink

nastepnie po wyjeciu odpowiedniej kompozycji mozna to wzbogacic polewajac ketchapem lub mayonezem jak ktos wola Wink

no i czasem tez dodawlam papryczki ostrej chilli ba fajna faza


i to taka wykwintna potrawa o!
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Barach
mgr ekonomii
mgr ekonomii



Dołączył: 16 Gru 2005
Posty: 156
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Miasto nad rzeką Białą

PostWysłany: Pią 21:59, 26 Paź 2007    Temat postu:
 
Cudowny smak ???
TAK !!!!
Czyli pstrąg w cytrynie.
Pstrąga kupujemy lub poławiamy Patroszymy. Po tych czynnościach rybkę nacieramy przyprawami ( sól, pieprz, wszelkie aromatyczne zioła ) Do środka układamy plastry cytryny. Tak przygotowanego pstrąga układamy na aluminiową folię. Przed zawinięciem dodajemy trochę masła na wierzch i do środka. Układamy na rozgrzanym grilu. Smacznego !!!!
Do pstrąga możemy przygotować czosnkowe ziemniaczki. ( Ziemniaki obieramy i układamy na aluminiową folię, przyprawiamy solą czosnkową { z braku soli czosnkowej może być zwykła sól i granulowany czosnek} i dodajemy masło. Zawijamy i wrzucamy na grilla. ) Smacznego !!!
Jak komuś jest za mało czosnku to można przygotować sosik czosnkowy ( Do naczynia wlewamy : jogurt naturalny { ja używam Augustowski, bo jest wg mnie najlepszy w smaku } dodajemy troszkę śmietany i majonezu. Obieramy czosnek i wyciskamy do tego samego naczynia. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Tak przygotowany sos odstawiamy do lodówki, aby smaki przeszły sobą. Smacznego !!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Ciboros do Brasil
prof. ekonomii
prof. ekonomii



Dołączył: 09 Gru 2005
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Mamas descobrem tudo...

PostWysłany: Sob 0:01, 27 Paź 2007    Temat postu:
 
Kurde, dopiero co wróciłem z Druskiennik i już chyba zaraz się nawpierdzielam na noc. Dawno pstrąga nie jadłem...

a Trusek chyba nie do końca czyta posty...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Ekonomistów UwB Strona Główna -> Wszystko i nic
Strona 1 z 1

Wyświetl posty z ostatnich:   
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

 
Skocz do:  


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Skin Created by: Sigma12
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin